perjantai 25. toukokuuta 2012

Mettää ja navettanäyttöviikko

Maanantaina oltiin koko päivä mettässä, tosin alko vasta kaheltatoista nii ei ollu ku pari tuntii oikeestaan.. Harvennettiin vesurilla semmosia siemenillä kylvettyjä männyntaimia. Siinä oli semmosia tuppaita niitä ja siitä tuppaan seasta piti valita se paras puu ja loput sitte hakata sillä vesurilla poikki. Oli melko vaikeita ne pienimmät risumaiset taimet siitä ympäriltä saaha katkottua!
Tiistaina oltiinkin sitten n. 9-16 mettässä, tällä kertaa raivaussahojen kanssa. Semmosta nuorta männikköä päästiin harventamaan. Oli kuuma ja öttiäiset pörräs. Siellä oli joku alkuperäisasukas kameran kanssa, yhtäkkiä vaan hiippaili sieltä mettästä ja jäi jutteleen meän opettajan kans. Mie en pystyny ku jonku aikaa sahaamaan, ne turvakengät kuristi minun jalat näinä parina päivänä melkeen tukkoon. Mutta ku oli jo 5 kokoa liian isot kengät muutenki nii ei voinu oikeen enää isompia ottaa, muuten ei ois pystyny ees käveleen... Syrjitään selvästi semmosia joilla on pohjelihakset, noh ne on minun ainoat lihakset, että ei siinä:D

Keskiviikkona saatiin perinnöllisyystieteen kokeet takasin, hyvin oli lukiosa tarttunu mitoosit, meioosit ja sellaset päähän... Sain lukematta 2 kokeesta(arvosanat siis 1-3). Sitten olikin navettaa. Mie siivosin ja kuivitin nuorkarjapuolen, siinä puolesa välissä olin vähä jumissa niitten lehmien takia, en mie osaa niitä mäiskiä nii lujaa ku niitä pitäis ilmeisesti, että ne liikkuis johonki:D Sitten menin auttaan Roosaa lehmien puolelle, harjasin ja kuivitin muutaman parren ja sitte pestiin Marin kanssa poikkikäytävät sonnasta. Vielä piti vaihtaa kuivikkeet erilliskarsinoihin, ja sitten päästiin jo pois.

Torstaina aamulla olin ruokkimassa. Laitoin vasikoille maidot ja lakasin lattioita. Sitte ajoin rehunjakovaunua, en sentään ajanu seinään, mutta ei tästä navettanäytöstä tuu varmaan ku ykkönen... Joudun vieläkin niin paljon apua pyytämään joka asiaan.
Iltanavetassa mie laitoin taas maidot, ja Etiäiselle olkia:D 
Nyt aamulla navetassa odottikin yllätys, Elara oli poikinut lehmävasikan, ja oli se pieni ja suloinen kyllä. Minun hommana oli taas ruokinta, nyt Even kanssa,  ja TAAS jotenki jumituin sinne rehunjakovaunun kans:D Ei siinä, kivahan se on tehä jotaki semmosta mitä nyt suurinpiirtein muistaa miten se tehhään...

Sitten oliki jo navettanäytön arviointi ja keskiarvoksi tuli 1,5 eli hyvä 1. Mutta eipä se paljon lohduta kun todistuksessa kuitenkin näkyy vaan se 1, joka on ihan p*ska arvosana. Tuo onneks oli vaan osanäyttö, kennelpuolen näytöllä sitten nostan tuon kakkoseen tai 3... Mutta hitto kun mie oon itteeni niin pettynyt. Kun haluaisin osata ja tehdä hyvin, muttako ei vaan ole nuo lehmät se omin juttu, ehkä jos tämä navetta olis tehty silleen että toka jakso ois kokonaan ollu navettaa, ja vaikka 1/3 teoriaa ja loput sitten navettaa ja se siinä. Silloin ois ehkä ehtiny tottua niihin lehmiin ja ois osannu vähän paremmin ja ois keränny rohkeutta niitten lehmien kans olemiseen... Nyt on ollu pahimmillaan kaks kuukautta taukoa aina navettojen välissä nii ehtiny jo unohtaa niin paljon... Noh, eipä sitä auta enää valittaa, näyttö on ohi ja en todennäköisesti enää mene navettaan.

Mitä tuosta sitten jäi käteen, jos kerta noin huonosti meni, joku voi kysyä?
-Opin lypsämään(noh helppoja lehmiä, mutta kuitenki)
-Opin tykkäämään lehmistä(edes jonkun verran, alussa pelkäsin niitä ihan sairaasti) ja
-Opin arvostamaan maitoa ja maitotuotteita, ei se vaan ittestään sinne kaupan hyllyille ilmesty, siihen tarvii aika paljon töitä ja se on vastuullinen ammatti, jota ilman ei pärjättäis, maidon tuotanto siis.

Huomenna lähden Saloon hakemaan Endaa, ja kotiudutaan Kannukseen sitten myöhään sunnuntai-iltana, että blogi varmaan päivittyy seuraavan kerran maanantaina tai tiistaina sitten ällöillä pentukuvilla ja videoilla:D

1 kommentti:

  1. "Opin arvostamaan maitoa ja maitotuotteita, ei se vaan ittestään sinne kaupan hyllyille ilmesty"
    Samaa mieltä tästä!! Iik ihanaa pentuli tulee :)

    VastaaPoista